Çiğli’de kurulan ve Ramazan ayı boyunca binlerce kişiye iftar yemeği veren Ege Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu çadırında, Kadir Gecesi’nde binlerce kişinin katıldığı iftarda hocaların okuduğu dua ile manevi bir buluşma gerçekleşti. İzmir’de yaşayan Erzurumlular, Ege Bölgesi Erzurum Dernekleri Birliği Federasyonu’nun düzenlediği Kadir Gecesi ve Binbir Hatim duası etkinliğinde bir araya geldi.
Etkinliğe çok sayıda siyasi parti temsilcisi, ilçe başkanı, belediye meclis üyesi, bürokratlar ve dernek başkanları katıldı.
Erzurum’un İslam’ın Gelişmesindeki Rolü
Federasyon Başkanı Zakir Salmanoğlu, konuşmasında Erzurum’un İslam’ın gelişmesi ve yayılması konusundaki önemli rolüne değindi. Erzurum’un, vatanın ilk kalesi, serhat şehri ve kahramanlık destanlarının yazıldığı bir yer olduğunu vurgulayan Salmanoğlu, “Erzurum, hem kahramanlık alanında destan yazmış, hem de Türkiye’de İslam’ın gelişmesi, yayılması ve hafızlar yetiştirilmesi konusunda büyük başarılara imza atmıştır.” dedi.
Binbir Hatim Geleneği Gururla Yaşatılıyor
Salmanoğlu, Erzurum’un 500 yıldır kesintisiz devam eden Binbir Hatim geleneğinin İzmir’de yaşatılmasından dolayı büyük gurur duyduklarını belirtti. Bu geleneği İzmir’de yaşatan hocalara, federasyon üyelerine ve dernek başkanlarına teşekkür etti. Ayrıca, “Birliğimiz ve beraberliğimiz daim olsun.” diyerek toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
Federasyonun Tarihi ve Çalışmaları
Salmanoğlu, federasyonun yaklaşık 22-23 yıl önce kurulduğunu ve Türkiye’deki hemşeri derneklerinin ilk federasyonlaşan yapılarından biri olduğunu belirtti. Federasyon bünyesinde yaklaşık 48 dernek bulunduğunu ifade eden Salmanoğlu, geleneksel iftar sofralarının bu yıl üçüncü kez kurulduğunu söyledi. “İzmir’in dört bir köşesinde Erzurum’un izleri var. Her gün iftar sofralarımız kuruldu. Bu gelenek devam edecek.” dedi.
Şehitler ve Gaziler Unutulmadı
Binbir Hatim duasının sadece Erzurum için değil, şehitler ve gaziler için de yapıldığını belirten Salmanoğlu, “Şehitlerimize diyoruz ki, kanlarınızla sulayarak bize emanet ettiğiniz bu toprakların bekçisiyiz. Biz, bu vatanı korumaya ve emanetleri sahiplenmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
İzmir’deki Erzurumlu hemşehrileriyle bir araya gelen katılımcılar, iftar sofralarında birlikte oruç açmanın huzurunu yaşadılar. Etkinlik, Erzurum’un tarihi geleneğinin İzmir’de yaşatılmasının yanı sıra, toplumun birliğini ve beraberliğini pekiştiren anlamlı bir buluşma oldu.
Teşekkür ve Birlik Mesajı
Salmanoğlu, emeği geçen herkese teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı:
“Kıymetli Dadaşlar, biz federasyon olarak çadırımızı bu yıl Erzurumlu hemşerimizin yoğun yaşadığı Çiğli’ye kurduk. Bir ay boyunca burada sizlere elimizden geldikçe hizmet ettik. Burada hayır veren kıymetli sponsorlarımıza, yönetim kadromuza, emeği geçen herkese ve bizi yalnız bırakmayarak her gün bizimle orucunu açan siz değerli hemşerilerimize canıgönülden teşekkür ediyorum. Allah bizi mahcup etmesin, herkesin hayrını kabul etsin.
Şunu da söylemeden geçmek istemem: Kim ki Erzurumlular arasına nifak koyuyorsa, Allah ondan hesap sorsun! Kim Erzurumlulara hizmet ediyorsa, buyurun, federasyon sizin!”
Binbir Hatim Nedir?
Erzurum’da 472 yıldır süregelen Binbir Hatim geleneğini başlatan büyük zat Pir Ali Baba’dır. Dergâhında yüzlerce müridi bulunan Pir Ali Baba, o dönemde yaşanan büyük depremler ve afetlerin sona ermesi için dua etmesi istenince, rüyasında Peygamber Efendimiz'i (S.A.S.) görmüş ve Binbir Hatim okunmasının tavsiye edildiğini öğrenmiştir.
O günden itibaren dergâhta hafızlar tarafından hatimler okunmaya başlanmış ve bu gelenek 1920 yılına kadar kesintisiz devam etmiştir. 1920 – 1950 yılları arasında kesintiye uğrayan geleneği, 1950’den sonra Erzurum Müftülerinden Solakzade Sadık Efendi yeniden başlatmıştır.
İZMİR (UHA) - HÜSEYİN ERGÜN